Pojmy jako udržitelnost potravin nebo bio kvalita bombardují spotřebitele při každém nákupu v supermarketu. Problematika je ale komplikovaná a pro běžného člověka jen obtížně přehledná. Přestože by kategorie a označení měli fungovat v první řadě ve prospěch spotřebitele, lidé dnes spíše tápou v tom, jestli potraviny, které kupují, opravdu neškodí planetě nebo jejich zdraví. O tom, jak se v kvalitě potravin vyznat, jsme v novém dílu podcastu Business Speak mluvili s Janem Pivoňkou, který se systémům udržitelnosti a potravinářským technologiím věnuje jako odborný asistent na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Udržitelné potraviny a bio potraviny se často zaměňují. Pravdou ale je, že bio je podmnožina těch udržitelných. Přestože udržitelnost a především její přesnější definice a rozsah, jsou zatím trochu neuchopené, bio má přesně nastavené podmínky. „Je to segment, který existuje už opravdu dlouho a přesně definuje, za jakých podmínek se mohou bio potraviny vyrábět. Omezuje například používání prostředků na ochranu rostlin nebo veterinárních přípravků,“ objasňuje Jan Pivoňka. Naopak ale platí, že i věci, které nenesou označení bio mohou být udržitelné.

Udržitelnost potravin: Jak se vyznat v kvalitě jídla?

Podstatné je zmínit, že právě šetrnější přístup určuje vyšší cenu bio potravin – tedy, pokud se na poli pěstuje méně intenzivně nebo bez chemických látek, které dokážou poměrně jednoduše ochránit úrodu od škůdců, bude takové pěstování složitější a cena potravin s tím zákonitě poroste. S ohledem na to, že se chce na tento segment výrazně zaměřit Evropská unie a bio kvalitu na svých trzích podporovat, se ale můžeme dočkat i toho, že rozdíl v ceně za spotřebitele nakonec zaplatí někdo jiný – třeba právě EU ve formě finanční podpory zemědělců nebo stát ve formě daňových úlev.

Business Speak

Pořad Business Speak je partnerským obsahem týdeníku Ekonom. Moderátor, vysokoškolský pedagog a ekonom Dominik Stroukal v něm se svými hosty každý týden otevírá praktické otázky na téma obchodu a podnikání velkých českých firem nebo některého z businessových odvětví. Do hloubky a bez okolků. Business Speak můžete sledovat na podcastových platformách Spotify a Apple podcast, najdete ho na Youtube a samozřejmě i na webových stránkách týdeníku Ekonom.

V novém dílu Business Speak se moderátor Dominik Stroukal dostal i k nejasnostem v označení některých sporných produktů. Například v případě palmového oleje, který byl před několika lety vnímaný jako velká zátěž pro životní prostředí, se na různých produktech objevuje velké množství certifikací o jeho udržitelnosti. „V tomto směru můžete jako spotřebitel opravdu spoléhat jen na různá loga, která hodnotí kvalitu pěstování. Pak je otázkou, kdo ta loga vydává a jestli je zrovna tato instituce relevantní autoritou pro takové posouzení,“ vysvětluje Jan Pivoňka.

Zároveň ale upozorňuje, že je třeba vnímat všechny potraviny a jejich dopad v celé šířce jejich řetězce, a v takovém případě nezískal palmový olej svou negativní nálepku tak úplně právem. Díky své vysoké výtěžnosti na jeden hektar a relativně jednoduchému pěstování palmy olejné, funguje jako jeden z nejspolehlivějších světových zdrojů tuku. Je taky jediný, ze kterého se dají bez nutnosti procesu ztužování vyrobit i tuhé tuky.

Nejnovější díl Business Speak můžete zhlédnout na našem webu nebo si ho poslechnout v mobilních aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts.

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://benative.ekonom.cz/c1-66925830-udrzitelnost-potravin-jak-se-vyznat-v-kvalite-jidla